Alkuun

Idea

Anomus

Rahoitus

Materiaalit

Oppitunnit

Videoklipsi

Opettajat

Marimbatietoa

Puolala

Kuvagalleria

Musiikkiluokat

Tekninen työ

Puolalan koulun Marimbaprojekti

soittimien rakennus 2005-2006

Mikä on marimba?

 

Bantukielissä marimba on soitinta tarkoittava termi, jolla länsimaissa yleisesti ymmärretään erilaisia afrikkalaisia tai latinalasiamerikkalaisia ksylofoneja. Soitin on siis kotoisin Afrikasta ja se levisi orjien mukana Latinalaiseen Amerikkaan.

 

afrikkalaisia marimboja

 
Marimboissa ja ksylofoneissa laatat ovat puuta, ja niitä lyödään malleteilla (nuijilla). Yksinkertaisemmissa soittimissa alustana voidaan käyttää esim. ruohonipuilla pehmustettuja puunrunkoja, joiden alle maahan voidaan kaivaa kuoppa kaikukopaksi eli resonaattoriksi. Varhaisissa marimboissa ääntä  vahvistavat putket tehtiin esim. koverretuista kalebasseista. Resonaattori voi olla myös puusta tehty kaikulaatikko. Toisissa malleissa on resonaattoriputket muovista tai metallista. Eurooppalaisessa taidemusiikissa marimba tarkoittaa ksylofonia n. oktaavia matalammalta soivaa kromaattista soitinta, jossa on lisäksi metalliset resonaattoriputket ja jonka ääniala on 4-41/2 oktaavia.

Tähän mennessä koulussamme on rakennettu yksi minimarimba ja yksi 3 ½-oktaavinen laatikkomarimba. Toinen minimarimba on aloitettu, samoin bassomarimba, johon tulee muoviset resonaattoriputket.

konserttimarimba, hankintahinta n. 10 000€… kromaattinen marimba