MUINAISPUVUT
etusivu
Mikä on muinaispuku? Puvut Tekniikat Sanasto Tehtäviä

Euran puku

Pukuun kuuluvat osat:

Alusmekko: sininen, materiaalina on villapalttina. Helmassa runsaasti sivukiiloja. Alusmekossa hihat ovat kapeat ja pitkät.

Hame: Vihreänsävyinen hame on malliltaan peploshame, joka tulee antiikin Kreikasta. Muodoltaan hame on lähes neliö, joka taitetaan yläreunastaan kaksin kerroin ja kiinnitetään olkapäiltä pyörein pronssisin kupurasoljin. Hameessa loimi on poikittain ja oikea sivu on auki. Kangas on villatoimikas. Helmassa ja yläreunassa käytetään putkihulpiota ja sen reunaan ommellaan sini-puna-valkoinen kuviollinen lautanauha. Kankaan päät on huoliteltu päättölautanauhalla.

Esiliina: Harmahtavan vihreä villatoimikas. Sivureunoissa on putkihulpiot ja se kiinnitetään oranssinpunaisella lautanauhalla vyötärölle. Spiraalijono kiertää esiliinan reunaa pitkin. Helmaan on myös ommeltu yhdeksän suurta pronssiaplikaatiota.

Korusto:

Kupurasoljet ketjuineen: Pyöreät pronssiset kupurasoljet yhdistetään paksuun pronssiketjuun. Hameen kaksin kerroin taitettuun etureunaan kiinnitettävä pitkänomainen solki yhdistyy omalla ketjulla solkiin.

Kaulanauha: Kaulakoru koostuu erilaisista helmistä ja eri maiden eriaikaisista rahoista.

Rannerenkaat: Käsivarsiin, pujotetaan leveät spiraalimaiset pronssirenkaat.

Sormukset: Sormissa on neljä leveää pronssisormusta.

Puukko ja tuppi: Esiliinan vyötärönauhaan kiinnitetään suuri, koristeellinen puukontuppi puukkoineen.


Kuvassa naisen puku ja taustalla miehen viitta


Puku takaa


Puvun helmaspiraalikoristelua


Puukko ja tuppi

nais