Tikkuripaita kuuluu suomalaisiin perinneneuleisiin. Tämä neulepaita on lähtöisin Pohjanlahden rannalta.  Näitä yksivärisiä, pintakuviollisia villapaitoja neulottiin Lohtajalla ja Hailuodon saarella.  "Luotolaisiksi" kutsuttuja paitoja myytiin Oulun ympäristössä. Neulominen muodostuikin tärkeäksi tulonlähteeksi paikallisille asukkaille. Tikkuripaidat neulottiin luonnonvärisistä pässinpökkimistä villalangoista, joista niitä valmistetaan edelleen.
         Paidan pystyraitaneuleiset hihat ja runko-osa valmistetaan  pyöröneuleena. Miehustan yläosassa kaulan edessä on koristeellinen ruutuneule, jota kutsutaan kaupungiksi tai västäräkiksi. Pääntienhalkio voi olla keskellä edessä tai toisessa olkasaumassa. Halkio viimeistellään virkkauksella. Tikkuripaitaan voidaan neuloa pyöreä pääntie tai pystykaulus. Paidan erikoisuutena voidaan pitää selän kiilamaisia levennyksiä sekä kyynärpään kavennuksia. Nämä yksityiskohdat yhdessä paidan perusosan kanssa takaavat käyttömukavuuden.
          Tikkuripaita oli miesten arki- ja työpaita, jota pidettiin niin kalastettaessa kuin metsätöissäkin. Hyvin istuva paita oli työskennellessä miellyttävän tuntuinen.